Većina roditelja je vrlo često u dilemi kada je pravo vreme da detetu kupe trotinet, plastelin, kada dati makaze, olovke, bockalice i sl. Stoga ovaj tekst dajemo u cilju informisanja roditelja kada je dete sposobno za određene aktivnosti i koji je to optimalan period za učenje određenih veština. Vrlo je bitno detetu pružiti adekvatnu stimulaciju za određen uzrast. Zahtev ne sme biti preveliki jer onda remetimo prirodne faze razvoja kao ni premali jer onda dete ne razvija optimalne potencijale sa kojim se rađa. Takođe u razvoju deteta postoji određen sled razvoja aktivnosti u kojima se uvek na jednostavnije nadograđuju složene radnje. Ova norme nisu nužne i uvek postoje određena individualna odstupanja, ali su svakako jedan okvir koji moramo poštovati pri dečijem razvoju.

Na ovom uzrastu dete je pokretno i stabilno. Može da vozi tricikl, trotinet, da se samostalno penje uz stepenice i da silazi. Stabilno trči, stoji kratko na jednoj nozi, može da skakuće. Igra se sa loptom, baca je i šutira. Gradi kulu od 7-8 kocki, slaže ih u nizu i pravi vozić. Seče makazama bez preciznosti, slika vodenim bojama i počinje više da koristi jednu ruku. Pravi oblik zmijice od plastelina, ili valja i uspešno koristi modlice za razne oblike. Zna ponešto samostalno da obuče ( gaćice, trenerku..), jede viljuškom, nosi čašu sa vodom bez prosipanja, pomaže u raspremanju stvari, igračaka. Drži olovku spetnije između prstiju i imitira vodoravne i uspravne linije. Uz pokazivanje crta krug. Može da prepozna i razvrsta tri oblika (krug, kvadrat, trougao). Razvrstava predmete po boji i veličini. Razlikuje veliko-malo, toplo-hladno, gore-dole, malo-mnogo i tri predloga ( na, u, pored). Prepoznaje lik u ogledalu i sebe na fotografiji. Zna svoje ime i pol, pokazuje prstima koliko ima godina. Krajem ovog perioda koristi zamenice ( ja,meni,ti). Koristi se rečenicom od 3-4 reči. Upotrebljava imenice, glagole, prideve, priloge, predloge i množinu. Ima rečnik od 500-1000 reči. Pravilno izgovara 50-70% konsonanata (p,b,t,d,m,n,j,v,f,k,g,h,s,z,c). Može da broji do tri. Recituje kraće recitacije. Razume  pitanja šta leti, pliva, skače i zna upotrebu pokazanih predmeta (za jelo, igru, oblačenje). Samo često postavlja pitanja „Šta je ovo?“ „Ko je to?“ „Kako?“  Izvršava dve naredbe date istovremeno ( „Uzmi knjigu i stavi je na sto“) Traži da mu se pričaju poznate priče. Često se igra uloga roditelj, vaspitač, prodavac. Koristi fraze učtivosti (molim, hvala, izvini). Poznaje određene delove tela ( glava, stomak, guza, leđa, ruke, noge, pupak, oči, nos, usta, jezik, uši, kosa, čelo, prsti). Ostaje neko vreme sa nepoznatom osobom. Prati grupno vođene igre („Ringe raja“). Igra je obično praćena govorom. Želi samo da obavlja određene radnje i ima napade besa na sputavanje. Na vreme traži nošu i suvo je noću.

Iz navedenih činjenica lako možemo uz malo mašte osmisliti aktivnosti kojima ćemo stimulisati razvoj deteta u ovom uzrastu. Neophodno je da dete ima slobodu kretanja, bez sputavanja roditelja kao i pristup određenim materijalima (makaze, plastelin, bojice, perlice, kockice). Podstičimo samostalnost kod dece, da se sami oblače, peru ruke, zube, jedu….Navodimo samo neke od aktivnosti koje možete organizovati:

  • Ukoliko niste počeli ranije ovo je period kada svakako morate početi sa čitanjem knjiga. Priče za laku noć su odličan način jezičke stimulacije. Dete bogati rečnik, stimuliše razvoj glasova, gramatičkih konstrukcija i uči modele jezičkog izražavanja. Takođe je pozitivan učinak i na kasnije procese čitanja i pisanja.
  • Igre sa loptom su veoma poželjne u ovom peridu. Dobacujte se na razne načine i smišljajte nova pravila (sa dve ruke, sa jednom, preko glave, između nogu, iza leđa, jače, slabije ). Ubacujte u koš i šutajte u go.
  • Razvrstavajte loptice po boji i veličini u različite korpe. Koristite različite kutije za određene vrse igračaka tako da dok sakupljate igračke dete samo uviđa sličnosti i razlike među njima ( plastične igračke, metalne, drvene, autići, plišane, tvrde, meke, velike, male..)
  • Zamesite testo i vadite oblike različitim kalupima ( geometrijski oblici, životinje i sl.) Ispečete ih i bojite vodenim bojama. Takođe i ovde možete razvrstati da određeni oblik ima svoju boju.
  • Dozvolite detetu da škraba po papiru kako želi. Pokažite mu kako vi crtate jednostavne predmete koristeći vodoravne i vertilalne linije, krug, kvadrat i trougao. Objasnite  detetu da sve ima svoje delove ( kuća ima vrata, prozore, krov; maca  ima glavu,oči, nos, usta, uši, brkove, telo, noge, rep; auto ima vrata, prozore, krov, točkove). Nemojte razmišljati koliko lepo crtate, dovoljno je da ispoštujete formu oblika i celine. Crtajte zajedno, vi počnete pa detetu dozvolite da i ono neke lakše pokrete izvede ( nacrtate oblak a dete povlači vertikalne linije kao kapi kiše; ili mu date dve tačke koje će da spoji).
  • Secite makazama i lepite određene sličice tako da napravite sami svoju slikovnicu ili album, zavisno od interesovanja deteta. Na početku pokažite i postepeno prepustiti da dete sve više samostalno radi.
  • Obavezno pohvalite dete i ako nije tako uspešno i precizno u izvršavanju određenih aktivnosti. Podstičite da ih uvežbava. Budite uvek tu kada mu je neophodna vaša pomoć ali se trudite da dete što više razvija samostalnost i kreativnost. Podržavajte njihove ideje i pomozite im da se izraze kad to sami ne mogu. Ne odustajte od aktivnosti ako dete jednom odbije, pokušajte drugi dan ponovo kada je više raspoloženo. Neka deca će samo gledadati dok vi radite i trebaće im vrema da vam se pridruže. Uvek im prvo dajte da upoznaju novi materijal a tek kasnije ga i stvarno koristite. Neka deca žele samo na svoj način da organizuju aktivnost, dozvolite im a onda lagano ubacujte svoje elemente koje želite da dete usvoji. Rad sa decom uvek postavite kao igru sa bezbroj varijacija u kojoj ćete zajedno uživati.
Razvojne sposobnosti deteta na uzrastu 2-3 godine i praktični saveti za stimulaciju